Peter vertelt:"Het lotgenotenweekend is een zeer intens weekend, maar wel zeer verrijkend. Je beseft dat er steeds mensen zijn die het zwaarder hebben dan jij en hierdoor relativeer je je eigen situatie."

Geen schrik hebben

Leren sterk in je eigen schoenen staan en geen schrik hebben van negatieve reacties van negatieve mensen. Mensen zijn soms zeer onwetend en reageren soms heftig uit angst. Daar kan je nu eenmaal niets aan veranderen. Hoe was je zelf voordat je geïnfecteerd geraakte?

Werken aan jezelf

Waar je wel aan kan werken, is aan jezelf en niet onderdrukt worden door je eigen angsten en andere negatieve gevoelens. Leef je leven positief, maar ook positief gezind. Ben je zelf sterk en positief ingesteld, dan volgen de mensen die ingesteldheid vanzelf. 

Heb een vertrouwenspersoon

Leer goed je vertrouwenspersonen te kiezen in je leven.

Soms hoor je tijdens het lotgenotenweekend uitspraken van anderen die je echt wel aanzetten tot nadenken en zelfreflectie. Zo’n gedachte die ik meenam is dat een mens meer tijd doorbrengt op de werkvloer dan in zijn privéleven. 

Wanneer je geen vertrouwenspersoon hebt op je werkvloer, dan is het wel een zeer eenzaam bestaan. Na het lotgenotenweekend heb ik die sprong gemaakt. Ik heb het verteld aan een collega waarmee ik een goeie band heb. Met als resultaat dat ik me nu vrijer voel om naar mijn werk te gaan.

Het is wel een beslissing die ieder voor zich moet maken. Je moet je eigen gevoel hierin volgen. Dit gevoel is jouw enige raadgever. 

Ga naar het lotgenotenweekend

Gewoon doen zou ik zeggen. Ga naar het lotgenotenweekend. En na dit weekend garandeer ik je dat je op 1 of andere manier wel een stapje voorwaarts gaat maken.

Tonny vertelt

Onderweg naar Blankenberge spookten allerlei verhalen door mijn hoofd. Ik wist niet wat ik ging doen, wat ik beloofd had en waar ik terecht ging komen. En bang voor wie er allemaal zou zijn. 

Ieder heeft zijn verhaal

De eerste avond kwam traag op gang, maar ik voelde me direct één met de groep. Tenslotte heb je samen iets gemeenschappelijks. De sfeer in de groep zat meteen goed, soms met moeilijke emotionele momenten. Ikzelf ben nog maar een jaar positief. Ieder heeft zijn verhaal en door naar je medemens te luisteren, krijg je het gevoel dat je er niet alleen voorstaat. En dat je helemaal niet de enige bent.

Je voelt je sterker

Door met je geheim in het dagelijkse leven te moeten leven, kom je nu samen met lotgenoten en voel je je sterker. 

Blij dat ik stap heb gezet

Ik heb veel aan dit weekend gehad. Heb nieuwe mensen leren kennen en door hun verhalen te horen, is mijn kijk toch verbeterd. Ik had helemaal geen schrik moeten hebben. Ben blij dat ik deze stap heb gezet.  Het is een verrijking om hiv een plaats te kunnen geven. Samen sterk, nog een leven lang.

Moed om verder te gaan

Vooral een dikke pluim voor de organisatie van Sensoa. Jullie werk geeft anderen de moed om verder te gaan.

Sensoa Postief